Ontwikkelingen in de logistiek

Ook de wereld van de logistiek staat niet stil. Het is voor transportbedrijven dan ook erg belangrijk om beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Het efficiënter inzetten van een aanhanger vloot en de gegevens hiervan betekent dat je meer relevante informatie verkrijgt. Met deze informatie kun je je manier van werken optimaliseren. Denk aan het inplannen van routes, vermindering van kilometers en brandstofverbruik. Daarnaast is het natuurlijk een must om de ontwikkelingen in de gaten te houden en te kijken welke ontwikkelingen effect (kunnen) hebben op jouw bedrijf.

ontwikkelingen

Ontwikkelingen in de transportbranche

Vrijwel iedere branche ontwikkelt zich in hoog tempo. In veel gevallen worden bedrijven geforceerd om mee te gaan in deze ontwikkelingen om hun bestaansrecht in de toekomst te behouden. Deze radicale ontwikkelingen vinden ook plaats in de transportbranche. Systemen moeten slimmer, efficiënter en beter worden benut om aan de eisen in de toekomst te kunnen (blijven) voldoen.

Belangrijke ontwikkelingen in de transportbranche zijn:

Flexibiliteit

Flexibiliteit wordt op verschillende vlakken steeds belangrijker. Vooral in de transportbranche worden steeds meer eisen gesteld. Klanten willen zelf kiezen wanneer, in welke hoeveelheden en met welke frequentie producten geleverd worden. Van bedrijven wordt steeds meer groei en ontwikkeling verwacht om te kunnen voldoen aan deze eisen. Kun je niet meekomen in deze ontwikkelingen, dan gaat de concurrent er met de winst vandoor.

Door een aanhanger tracking systeem, kan werk gerichter worden ingepland. In het systeem is in één oogopslag duidelijk te zien waar de verschillende trucks zich bevinden. Wanneer de aanhanger of het voertuig geïnspecteerd moet worden ontvang je tijdig een notificatie. In de werkplaats kunnen de juiste onderhoudswerkzaamheden worden ingepland op basis van de daadwerkelijk gereden kilometers. Een aanhanger tracking systeem draagt dus bij aan de efficiëntie van het werk en de flexibiliteit binnen jouw transportbedrijf.

Truck platooning

Bij truck platooning rijdt een groep vrachtwagens in een konvooi, dicht achter elkaar. Door middel van CATP-technologie (Chauffeur Assisterende Truck Platooning), blijven de vrachtwagens voortdurend met elkaar communiceren. De vrachtwagens volgen allemaal de voorste vrachtwagen, deze bepaalt de richting en het tempo van het konvooi.

Truck platooning werkt door middel van verschillende technologieën, zo wordt de locatie van de vrachtwagen bepaald door middel van een radar, camera en gps technologieën. De communicatie tussen vrachtwagens vindt plaats door een wifi-verbinding.

Truck Platooning biedt veel mogelijkheden voor de transportsector. Zo zou de verkeersveiligheid verbeterd worden, doordat het aantal menselijke fouten verminderd wordt. Het zorgt ook voor meer plek op de snelweg doordat een konvooi dicht op elkaar rijdt. Daarnaast heeft deze manier van transport een economisch voordeel. Truck Platooning zou tot 10% brandstof kunnen besparen (MH&L, 2017).

Supply chain

Tegenwoordig worden goederen overal vandaan gehaald, zelfs vanaf de andere kant van de wereld. Dit proces van verzending moet zo snel en goedkoop mogelijk gemaakt worden. Doordat dit proces over veel landen plaatsvindt, zijn er ook meerdere transportbedrijven bij betrokken. Wanneer er bij één bedrijf iets niet goed loopt en een product wordt te laat aangeleverd bij het volgende bedrijf, moet dat bedrijf dit goed op kunnen vangen. Doen ze dit niet, loopt hun eigen planning ook in de soep. Om dit zo goed mogelijk te kunnen managen zijn er juiste en duidelijke inzichten nodig. Realtime informatie, zo duidelijk en volledig mogelijk. Kortom data wordt steeds belangrijker. Dit is haalbaar door middel van aanhanger tracking systemen.

 

Bekijk hier welke merken er zijn: